Jedną z najbardziej polecanych diet przy problemach z cholesterolem i układem sercowo-naczyniowym, jest dieta wysokobłonnikowa. Spożywamy wielu produktów bogatych w błonnik poprawia metabolizm naszego organizmu i perystaltykę jelit. Wśród warzyw szczególnie zalecane są te zielonolistne i strączkowe. Uważać trzeba natomiast na jaja, produkty z białej mąki oraz sól. Zastosowanie tej ostatniej w kuchni trzeba ograniczyć do niezbędnego minimum.
Dieta śródziemnomorska
Warto również wspomnieć o zaletach diety śródziemnomorskiej. Ta w pełni spełnia kryteria stawiane dietom niskocholesterolowym. Dużo ryb i owoców morza, tłuszcze pochodzenia roślinnego (głównie oliwa z oliwek), warzywa w postaci surowej – to najważniejsze zalety, jakie ta dieta niesie dla nasze układu sercowo-naczyniowego. Wszystko można ugotować na parze – tu 🙂